

## Health Policy Workshop Understanding and engaging in the health policy process

**Date** 30<sup>th</sup> & 31<sup>st</sup> October 2019 09.00-16.15

Venue School of Nursing <a href="https://goo.gl/maps/5oMuhidsuDNyMd416">https://goo.gl/maps/5oMuhidsuDNyMd416</a>

**Level 8, Clinical Services** 

Building

Victoria University Wellington Hospital

Session Liz Manning College of Nurses Aotearoa/ Kynance Consulting

**Objectives** • Introduce tools and skills for health policy engagement

Self-mapping in policy knowledge

• Understanding of NZ health, professional nursing structures and leadership

• Policy drivers, pressure points and funding

Day 1				
Time	Topic	Facilitator/ presenter		
<b>09.00-09.15</b> [15 mins]	Welcome and introductions Overview / setting the scene  Aims and objectives of the day	Liz Manning Ngaira Harker College of Nurses		
<b>09.15-10.15</b> [60 mins]	<ul> <li>NZ health policy development and nursing engagement</li> <li>Discussing the role of NZ nurses in advocacy and health policy</li> <li>What sort of policy are we discussing?</li> <li>Where does it sit?</li> <li>The strategic structure of nursing</li> <li>Nursing leadership groups</li> <li>Introducing the group topic</li> </ul>	<b>Dr Mark Jones</b> Chair College Board		
<b>10.15– 10.30</b> [15 mins]	Morning Tea			
<b>10.30-11.00</b> [30 mins]	Workshop Introducing the Policy Skills Framework: Self-assessment  • Mapping your policy skills Policy Skills Framework Overview  • Behaviour  • Applied skills  • Behaviour	<b>Liz Manning</b> Facilitator session		
<b>11.00-12.15</b> [75 mins]	<ul> <li>International/ pacific</li> <li>Global policy translating to local policy</li> <li>World Health Assembly &gt; Chief Nurses</li> <li>Integrating discussions</li> </ul>	Michele Rumsey Director, WHO Collaborating Centre for Nursing, Midwifery and Health Development Sydney		
<b>12.30-13.15</b> [45 mins]	Lunch			
<b>13.15-13.30</b> [15 mins]	Introducing the World Health Organization. (2005). Health service planning and policy-making: a toolkit for nurses	Liz Manning Facilitator session		
13.30-14.30	Workshop	Liz Manning		



[60 mins]	Identifying the problem and desired outcome	Facilitator
-	Where there is a difference between the actual and desired state of affairs.	<b>Dr Mark Jones</b> Chair College Board
	Problem description: How, when, who, where	
	SWOT/ force field analysis	
	Case documentation	
<b>14.30-14.45</b> [15 mins]	Afternoon Tea	
14.45- 16.00	Workshop	Liz Manning
[75 mins]	All: Identifying and analysing the stakeholders and networks	Facilitator
	<ul> <li>Stakeholder analysis</li> </ul>	Dr Mark Jones
	Group 1: Using your networks	Chair College Board
	Group 2: Understanding the contextual environment	
	Group 3: Assessing contextual issues	
16.00-16.15	Review, wrap-up and plan for tomorrow	Liz Manning
[15 mins]		Facilitator
	FINISH	

Day 2			
Time	Topic	Facilitator/ presenter	
<b>09.00-09.15</b> [15 mins]	Welcome back and overview of Day 2	<b>Liz Manning</b> Facilitator	
<b>09.15-10.15</b> [60 mins]	Finance and funding in the current environment Introducing the wellbeing domains  • Funding cycles  o The language of government  o Wellbeing domains  o Social determinants  o Articulating the pressure points	Hew Norris Senior Analyst Michael Thompson Vote analyst Pooja Patel Vote Manager NZ Treasury	
<b>1015-1030</b> [15 mins]	Morning Tea		
<b>1030- 11.45</b> [75 mins]	Workshop Managing the communication and change process Group 1: project planning Group 2: Comms plan Group 3: Monitoring and evaluation	Liz Manning Facilitator Dr Mark Jones Chair College Board	
<b>11.45-12.45</b> [60 mins]	Professionalisation and the politics of health policy Influencing and lobbying in the NZ health context The impact of gender in the nursing workforce and the engagement with policy development.  Nursing leadership in New Zealand.	Professor Jenny Carryer ED College of Nurses	
<b>12.45- 13.15</b> [30 mins]	Lunch		
<b>13.15-14.45</b> [90 mins]	<ul> <li>An insider's guide to shaping health policy: how to differentiate from everyone else with an opinion.</li> <li>Systems thinking in relation to policy development and analysis processes.</li> <li>Political and legislative processes</li> <li>Agenda setting, machinery of government</li> </ul>	Todd Krieble Deputy Chief Executive New Zealand Institute of Economic Research (NZIER)	
<b>14.45-15.00</b> [15 mins]	Afternoon Tea		



15.00-15.15	Workshop	Lie Manning
[15 mins]	<ul> <li>Policy Skills Framework: Self-assessment</li> <li>Mapping your policy skills</li> <li>Setting some goals</li> </ul>	Liz Manning Facilitator session
<b>15.15-16.00</b> [45 mins]	Policy as a nurse leader: Discussion  So how can you apply this in your work as a nurse leader?  Engaging in policy  Next steps  Education opportunities	Michele Rumsey Director, WHO Collaborating Centre Todd Krieble Deputy Chief Executive New Zealand Institute of Economic Research (NZIER) Professor Jenny Carryer ED College of Nurses Dr Mark Jones Chair College Board
<b>16.00- 16.15</b> [15 mins]	Review, wrap-up, certificates, thanks and farewell	Liz Manning Ngaira Harker College of Nurses
	FINISH	

The programme is subject to timing and content changes.